quarta-feira, maio 09, 2007

diz que é uma espécie de neerlandês


Kaart van de Azoren


De Azoren
Duarte Perú – presentatie voor de Nederlandse Taal Cursus, 8 mei 2007

Hallo, goede middag!

Vandaag, in mijn presentatie, zal ik over een heel ander onderwerp spreken: mijn land! Ik heb de Azoren uitgekozen.

De Azoren is een archipel met negen vulkanische eilanden in het midden van de Atlantische Oceaan, door de Portugezen in de vijftiende eeuw ontdekt. De archipel is opgedeeld in drie groepen: de oostelijke groep, met de eilanden São Miguel en Santa Maria, de centrale groep, met de eilanden Terceira, Graciosa, Pico, São Jorge en Faial; en de westelijke groep, met Flores en Corvo. Het grootste eiland is São Miguel – 742 km2 (zevenhonderdtweeënveertig vierkante kilometer) en 140.000 (honderdveertigduizend) bewoners – en het kleinste is Corvo – 17 km2 (zeventien vierkante kilometer) en 400 (vierhonderd) bewoners. De Azoren hebben een regionale regering in hun hoofdstad, Ponta Delgada.

De Azoren heeft een zeeklimaat, gekarakteriseerd door constante veranderingen tijdens de dag; mensen zeggen dat de Azoren elke dag vier seizoenen heeft. De gemiddelde temperatuur is 17º C (zeventien graden Celsius). Dit klimaat draagt bij aan de schoonheid van de landschappen en de rijke fauna en flora. En ook aan een onvergetelijk vakantie!

De Azoren, met zijn blauwe zee, zijn groene gebieden en heuvels, geheimzinnige lagunes en vulkaankraters is de perfecte plaats voor natuurliefhebbers. Als je van watersporten houdt, kan je duiken, een boottocht maken en walvissen en dolfijnen spotten. Horta, op Faial, is de Portugese jachthoofdstad en haar jachthaven is zeer beroemd. Alle eilanden zijn perfect voor wandelingen. Flores en São Miguel zijn bekend om hun watervallen en om hun natuurlijke zwembaden met warm water. Speleologie en vogelwaarneming zijn ook populair.

Naast natuur, heeft de Azoren ook een belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, met twee plaatsen op de werelderfgoedlijst: het historische centrum van Angra do Heroísmo, op Terceira; en de wijngaarden van Pico. Met zo vele activiteiten moet energie aan tafel terug te krijgen zijn.

De gastronomie van de Azoren is op vis en zeevruchten, vlees, zuivelproducten en wijn gebaseerd, alles van de eilanden. Het beroemdste gerecht is “Cozido das Furnas”, een stoofschotel ondergronds gekookt met de hitte van vulkanische activiteit.

En dit is alles voor vandaag. De rest moet u zelf zien. Waar wacht u op?

Bedankt voor uw aandacht! Heeft u vragen?

2 scone(s)

Às 11/5/07 15:30, Blogger polegar disse...

hem?

 
Às 14/5/07 14:25, Blogger ar disse...

oi? :)

 

Enviar um comentário

<< voltar